Feesten:
· De Sjabbat
Begint Vrijdag na zonsondergang. De zaterdag is voor hun een heilige dag dan werken ze niet. Er wordt veel eten klaar gemaakt. Ze mogen niet reizen alleen lopen is toegestaan. Alleen als het van levensgevaar is. Sjabbat houden is een plicht. Het is een van de tien geboden van Mozes. Tijdens de Sjabbat gaan ze synagoge. Dan lezen ze veel in de Thora en denken ze terug aan de uittocht uit de slavernij in Egypte of aan de schepping van het heelal door God.
- Het Huwelijk
Trouwen is bij de joden erg belangrijk.
Meestal wordt er in de synagoge getrouwd.
Tijdens de bruiloft staan de bruidegom (chatan) en de bruid (kallah) onder een soort afdak dat de hoeppa wordt genoemd. Deze hoeppa symboliseert het huis waar het echtpaar zal gaan wonen. De hoeppa is meestal met bloemen versierd
Het echtpaar drinkt wijn en ze beloven de joodse godsdienst trouw te blijven. Ook geeft de bruidegom iets van goud ( meestal de trouwring) aan de bruid en spreekt een speciale belofte in het Hebreeuws uit, als teken de bruid te kunnen onderhouden.
Daarna wordt de huwelijksakte voorgelezen en ondertekend door de bruid en bruidegom. Joden trouwen het liefst met iemand uit de eigen gemeenschap. - Pesach
De Joden vieren Pesach. Dit is de naam van zowel het paaslamoffer als van het Joodse paasfeest. Dit feest begint in de maand Nisan bij vollemaansnacht. Het feest duurt zeven dagen in Israël en in liberale kring. Buiten Israël en in orthodoxe kring acht dagen. De aanleiding voor dit feest is de herdenking van de bevrijding uit Egypte. Het feest is oorspronkelijk een lentefeest, afgeleid van het hebreeuwse Pesach, dat springen, rondhuppelen van lammetjes betekent. Het wordt ook wel een familiefeest genoemd met uitgebreide, in huis te volbrengen liturgie. In de bijbelse tijden vond op Pesach een grote bedevaart naar de tempel in Jeruzalem plaats. Omdat alles wat is zuur is uit huis verwijderd moet zijn, breidden deze rituelen zich in de loop der jaren steeds verder uit tot een “grote schoonmaak” als voorbereiding op de feestdagen.
Aan de viering van Pesach zijn vele voorschriften en gebruiken verbonden. Als eerste de Haggada. Dit is een bijzonder verhaal van de uittocht uit Egypte, de traditionele voordracht in het joodse gezin op de 1e twee avonden van het paasfeest. Als tweede hebben we de matse (ook wel matsa genoemd). Dit is ongezuurd brood, dat de bevrijde joodse slaven in de haast uit Egypte hadden meegenomen en dat daarom een herinnering bleef aan de uittocht uit Egypte. Het joodse voorschrift om de matse te gebruiken heeft alleen betrekking op de eerste avond of de eerste twee avonden van het Pesachfeest. Het derde voorschrift is de seder. Dit is de naam van de maaltijd, die in de joodse gezinnen op de eerste avond van het Pesachfeest wordt gehouden. De cedermaaltijd bestond in de dagen van de tempel uit het eten van het pesachlam met ongezuurde broden en bittere kruiden. Het is uitgegroeid tot een maaltijd met als centrum de cederschotel, waarop ongezuurd brood, een stukje aan been gebraden vlees (als herinnering aan het lam) een ei (als herinnering aan het feestoffer) en bittere kruiden (als herinnering aan de slavernij in Egypte). Om het toch een beetje zoet te maken, is er ook charoset, een zoet vruchtenmengsel. Tijdens de seder worden ook vier bekers wijn gedronken. Op de eerste en de laatste twee dagen is er ook een werkverbod. De middelste dagen zijn halve feestdagen. Er geldt dan geen werkverbod, maar er mag geen gezuurd brood gegeten worden.
- Het loofhuttenfeest
Het loofhuttenfeest wordt ook wel Soekkot genoemd. Dat is een van de drie oogstfeesten.
Het loofhuttenfeest begint vijf dagen na het begin van de Grote Verzoendag en het duurt een week. Het loofhuttenfeest is een herinnering aan de veertigjarige tocht door de Sinaïwoestijn, op weg naar het beloofde land. Men bedankt God voor de trouw en de bescherming die hij destijds aan het volk gaf. Tijdens het loofhuttenfeest maken de meeste gezinnen een hut van takken, stro en riet in hun tuin. Er mag alleen materiaal van planten gebruikt worden, vandaar de naam ‘loof’-hut. De hut wordt versierd met bladeren en fruit. De meeste gezinnen eten een week in deze hut en als het goed weer is dan slapen ze er ook in. Ook het bezoek wordt ook in de hutten ontvangen. - Het nieuwjaarsfeest
Het joodse nieuwjaar heet Rosj hasjana en het valt in september of oktober, (bij ons). Bij de joden valt het altijd op 1 en 2 Tisjrie.
Rosj hasjana wordt niet zoals in Nederland gevierd met veel vuurwerk en oliebollen maar het zij ernstige dagen waarin de mensen god om vergiffenis vragen voor hun slechte daden van het afgelopen jaar.
De joden geloven dat God op deze dagen zijn ‘boek van het leven’ opent. In dat boek staan alle namen van de joden met hun daden erbij. Tien dagen lang gaat God dan na of de slechte daden van de joden met de dood bestraft moeten worden. Alle joden zijn hier natuurlijk bang voor en daarom gaan ze zich in deze dagen proberen te herinneren wat ze het afgelopen jaar fout hebben gedaan. Ze tonen dan tien dagen berouw en bidden veel in de synagoge met de hoop dat God ze vergeeft.
Ook gaan sommige joden naar een rivier om al hun zonden in het water te werpen met de bedoeling dat ze afgevoerd worden naar de diepte van de zee.
- Jom Kippoer
Jom Kippoer, grote verzoendag, valt precies tien dagen na Rosj Hasjana. Van alle Hoogheilig Dagen is het de heiligste dag. Op deze dag, zo geloven de joden beslist God het levenslot van de mens in het komende jaar.
Jom Kippoer is een vastendag. Een dag waarop door de joden vijfentwintig uur lang geen brood gegeten word en water gedronken. Zij brengen bijna alle tijd door in de synagoge. Het vasten helpt hun om hun geest helder te houden. Zij willen graag alle tijd van Jom Kippoer doorbrengen met bidden en boeten. De mensen komen naar de synagoge in hun beste kleren. Sommige mensen dragen een wit kleed, dat kittel word genoemd. De witte kleur helpt hen om zichzelf rein te voelen. Ook veel vrouwen dragen witte kleren.
Het is een joods gebruik om de dag voor Jom Kippoer een kip te vangen en het driemaal boven je hoofd zwaaien onder het opzeggen van een speciale gebeden. Dit gebruik met de naam Kapara is heel oud. Lang geleden hoopten de mensen dat alle zonden overgaan; dat de straf die zij te goed hadden in plaats aan de vogel zou worden gegeven. Vandaag nog onderhouden veel mensen dit gebruik door middel van geld, dat zij uitgeven aan liefdadige doeleinden.
Zoals alle andere bijzondere dagen bij de joden, begint ook Jom Kippoer de avond tevoren. De opening is in de synagoge met het zingen van een gebed door de voorganger, dat wordt Kol Nidrei genoemd. De joden bidden uit een Jom-Kippoer-gebedenboek en beginnen ook hun hart en in hun geest gebeden uit te spreken. Heel deze grote dag brengen zij door met nadenken over hun wegen, over de vraag hoe zij betere mensen kunnen worden. Dat doe ze met gebeden en dan vragen zij voor al het kwaad hebben gedaan vergeving. Veel gebeden worden hardop opgezegd, luid tezamen door alle mensen in de synagoge.
In de namiddag wordt in de synagoge het bijbelverhaal van de profeet Jona voorgelezen. Het verhaal van Jona herinnert de joden aan het verlangen van God dat de mensen zich breken. Als de mensen zich goed breken, komt God terug op Zijn Besluit. Hij zal hen opschrijven in het boek van het Leven voor een goed jaar.
Als de zon ondergaat op Jom Kippoer dan is het tijd om het slotgebed, Ne’iala, te beginnen, het heiligste gebed van de joden. En dan klinkt er een langgerekt bazuingeschal, één sjofartoon, een sjofar is gemaakt uit een ramshoorn. De heilige dag is teneinde. De mensen gaan naar huis om hun eerste maaltijd te nemen na het vasten en om zich voor te bereiden op het komende feest, Soekot, dat al over vier dagen begint.
- Sjawoeoth
Dit is het wekenfeest dat men zeven weken na Pesach viert, dit feest was vroeger het oogstfeest, maar nu herdenkt men dat Mozes de tien geboden aan het volk Israël gaf.
Maak jouw eigen website met JouwWeb